Bauturile alcoolice la evenimente

    Inaintea servirii de vinuri, acasa ca si la restaurant, gazda unei ocazii festive, fie ea nunta, botez, masa festiva sau o petrecere, ia inainte un esantion intr-un pahar si il gusta pentru a-si da acordul. Daca serveste el insusi o va face cu mana dreapta si cu eticheta in partea din fata.
     Sticla de vin se tine in mod obisnuit, iar bratul trebuie sa fie intins. Gatul sticlei sta la o distanta de circa 5 centimetri de gura paharului si poate urca pana la 15 centimetri, daca servim un vin ce straluceste si poate sa faca asa numita 'stea', apreciata de cunoscatori. In schimb, vinurile rosii si mai ales soiurile deosebite servite in cos trebuie sa fie turnate aproape de pahar, foarte incet, pentru a nu amesteca vinul, ceea ce ar fi nociv buchetului si parfumului sau. In plus, acest fel de a servi are avantajul ca nu ameninta albeata fetei de masa festive.
     Nu se apuca niciodata o sticla de gat. Nu se umple un pahar pana sus, ci doua treimi, cel mult trei sferturi. Nu se ridica deasupra mesei in timpul servirii decat cupele de sampanie, cele de vin spumos ramanand pe masa. Paharele de bere se tin usor inclinate cand se toarna, astfel nu vor face o spuma exagerata. Coniacul si bauturile de tip tuica sunt intotdeauna servite pe tavi de metal sau de lemn.
     Pentru o masa festiva si nu numai, se vor alege paharele potrivite pentru fiecare tip de vin: pahar rotunjit sau cu picior scurt pentru vinurile albe, pahar cu picior inalt pentru vinurile rosii si cupa pentru sampanie si vin spumos. La asezarea paharelor pe masa se pastreaza aceleasi reguli ca si pentru tacamuri: in ordinea utilizarii lor, de la dreapta la stanga, paharul de apa in extremitatea stanga sau daca preferam, in dreapta, dar in orice caz in afara randului. Paharele de sampanie, de obicei utilizate la sfarsitul mesei, pot fi asezate in spatele celorlalte sau se aduc separat pe tava.
     Toate vinurile se servesc in sticle, exceptand vinul tras din butoi, care se serveste in carafe. Sampania se pastreaza in frapiera cu gheata. Dopul se scoate la masa, dar trebuie sa taiem capsula cu cutitul, pana cand reusim sa scoatem dopul. Sampania se desfunda in frapiera si este usor sa nu facem din aceasta deschidere o scena de comedie, lasand sa iasa putin gazul carbonic. Whisky-ul se serveste intr-un pahar special numit tumbler, scurt cu fundul gros. Berea nu va fi niciodata oferita la o reuniune cat de cat festiva. Ea insoteste totusi foarte bine in intimitate anumite specialitati regionale. Se serveste foarte rece in pahare mari fara picior sau in halbe. In mod exceptional este servita in pahare speciale cu picior scurt. Un mic carton circular nu trebuie sa lipseasca niciodata de sub un pahar de bere.
     De asemenea, fiecare regiune are vinurile sale speciale a caror prezentare si temperatura ideala le sunt proprii. Bauturile aperitive, cherry sau coctail, se servesc la temperatura 'pivnitei' (de 10-12 grade). O sampanie sau un vin spumos sec servit ca aperitiv nu trebuie sa depaseasca 8 sau 10 grade. Vinurile rosii vor fi servite la temperatura pivnitei, daca sunt usoare si la temperatura camerei, daca sunt mai tari. Vinurile trebuiesc racite treptat si nu brutal si mai ales nu trebuie sa fie asezate langa o sursa de caldura, ce ar risca sa le altereze. Trebuiesc aduse in interior cel putin cu o jumatate de zi inainte. La vinurile tip Tamaioasa se deschide dopul in perioada incalzirii la temperatura camerei, oxidarea adaugand un parfum placut buchetului natural. Daca n-avem timp sa le aducem la temperatura camerei treptat, ramane solutia decantarii vinurilor, varsand foarte usor intr-o carafa ce a fost in prealabil incalzita si cu suficienta precautie, pentru ca rezidurile de pe fundul sticlei sa nu-l tulbure. Vinurile dulci si sampania dulce sunt servite foarte reci.

Apa naturala sau minerala este servita intotdeauna foarte rece in pahare obisnuite.
    Tuica de fructe cu sambure este servita rece. Tuica de vin, coniacul si diferitele brandy-uri sunt servite la temperatura incaperii, la fel ca si tuica de fructe de tip whisky. In acest caz, nu vor lipsi de pe masa cuburile de gheata puse intr-un vas special sau improvizat dintr-o compotiera eleganta de sticla. Lichiorurile si vinurile lichioroase, Malaga, Cabernet, Madera, Porto, muscaturile se servesc la temperatura camerei, in pahar special, mai mic si jos.
     Iata si cateva reguli suplimentare de ordonare a servirii vinurilor. Ordinea este totdeauna crescatoare: mai intai vinurile slabe, apoi cele tari si mai intai vinul nou, apoi cel vechi.
1. Nu se serveste niciodata un vin dulceag intre alte doua vinuri albe sau rosii, seci. De exemplu, nu se serveste Porto daca s-a servit un vin alb la antreuri.
2. Trebuie sa servim vinurile albe seci inaintea celor rosii.
3. Vinurile albe foarte dulci, in schimb, se servesc dupa cele rosii.
4. Vinurile tip sampanie sau spumante pot fi servite dupa sau inaintea celor nespumante, dar niciodata intre ele.

 





































Cautari frecvente:
Restaurante Nunta Bucuresti,
Restaurante Nunti Bucuresti,
Oferte Nunta 2015,  
Restaurant Nunti Bucuresti,
Sala Evenimente Bucuresti,
Meniuri Mese Festive Bucuresti,
Sali Nunti Bucuresti,
Sala Nunta Bucuresti,
Oferte Nunti Botezuri 2015,
Sala Conferinte Bucuresti,
Sali Conferinte Bucuresti,
Sala Conferinta Bucuresti,
Sali Conferinta Bucuresti,
Restaurant Botez Bucuresti






Home page
Locatii Platinum
Lista Restaurante
Lista Locatii Petreceri
Meniuri festive si recomandari gastronomice
Lista Sali Conferinta
Forum
Contact