Masa festiva acasa - o corvoada? (I)![]()
Atat masa familiala, cat si cea festiva sa aseaza la fel, diferind numarul farfuriilor, al tacamurilor si al paharelor, in functie de felurile de mancare. Fiecare farfurie va fi dublata de o alta care se aseaza dedesubt, pentru serviciu, utilizata doar pentru a pune pe ea farfuria din care mancam. La mesele de fiecare zi ne putem lipsi de cea de-a doua farfurie. O masa festiva se prezinta de obicei astfel: farfuria pentru primul fel se aseaza deasupra farfuriei de serviciu. Pe ea se pune servetul frumos impaturit. Chiflele sau feliile de paine se aseaza in cosulete speciale, repartizate simetric. Locul furculitelor este la stanga farfuriei. Aliniate de la dreapta spre stanga in ordinea utilizarii lor, acestea se aseaza cu dintii in sus. La dreapta si tot in ordinea utilizarii se pun cutitele, cu partea taioasa spre farfurie, iar in fata farfuriei sta lingura de supa cu curbura in sus si uneori lingurita de desert (daca este loc pe masa). Nu vom aseza niciodata alaturi mai mult de trei cutite si de trei furculite. Restul tacamurilor - linguritele de tort, furculitele mici pentru baclava sau pentru fructe nu se pun pe masa, ci pe o masuta de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la indemana. Aceste reguli nu sunt batute in cuie. Numarul tacamurilor si asezarea lor difera in functie de meniul servit la masa. La toate mesele cat de cat solemne exista obiceiul de a se schimba tacamurile dupa fiecare fel de mancare. La o masa mai putin pretentioasa nu vom schimba tacamurile decat daca avem peste. In general vom folosi patru farfurii: farfuria pentru antreuri, farfuria de supa, farfuria intinsa si farfuria de desert. Bolurile pentru supa limpede (consome) nu se pun de la inceput pe masa, ci se aduc odata cu supiera. Tacamurile se pot pune si pe suportul special, asezat la dreapta farfuriilor. Pe suport vom aseza in dreapta, cutitul cu partea taioasa spre farfurie si in stanga lui furculita cu dintii in jos. Lingura si linguritele pentru desert vor fi asezate in fata farfuriei. Daca utilizam suportul de tacamuri vom pune servetelul la stanga, direct pe fata de masa.
Tot in fata farfuriilor, spre dreapta, este si locul paharelor. Trei tipuri de pahare sunt obligatorii - de tuica, de vin si de apa. Retineti ca ele trebuie sa faca parte din acelasi serviciu. Nu improvizati - e o nota proasta - si va recomandam sa nu dati mese festive daca nu puteti. Dupa folosire, paharele de tuica se iau de pe masa. Nu va bagati degetele in ele. Folositi neaparat o tava in acest scop. Va va scuti de drumuri inutile.
Cautari Frecvente: Oferte Evenimente 2015, Meniuri Mese Festive 2015, Locatii Cocktailuri Reuniuni, Oferte Speciale Nunti Botezuri 2015, Restaurante Nunta Bucuresti, Restaurante Nunti Bucuresti, Oferte Nunta 2015, Restaurant Nunti Bucuresti, Sala Evenimente Bucuresti, Sali Nunti Bucuresti, Sala Nunta Bucuresti, Sala Conferinte Bucuresti, Sali Conferinte Bucuresti, Sala Conferinta Bucuresti, Sali Conferinta Bucuresti, Restaurant Botez Bucuresti
|