Masa festiva acasa - o corvoada? (I)

Atat masa familiala, cat si cea festiva sa aseaza la fel, diferind numarul farfuriilor, al tacamurilor si al paharelor, in functie de felurile de mancare. Fiecare farfurie va fi dublata de o alta care se aseaza dedesubt, pentru serviciu, utilizata doar pentru a pune pe ea farfuria din care mancam. La mesele de fiecare zi ne putem lipsi de cea de-a doua farfurie.

O masa festiva se prezinta de obicei astfel: farfuria pentru primul fel se aseaza deasupra farfuriei de serviciu. Pe ea se pune servetul frumos impaturit. Chiflele sau feliile de paine se aseaza in cosulete speciale, repartizate simetric. Locul furculitelor este la stanga farfuriei. Aliniate de la dreapta spre stanga in ordinea utilizarii lor, acestea se aseaza cu dintii in sus. La dreapta si tot in ordinea utilizarii se pun cutitele, cu partea taioasa spre farfurie, iar in fata farfuriei sta lingura de supa cu curbura in sus si uneori lingurita de desert (daca este loc pe masa). Nu vom aseza niciodata alaturi mai mult de trei cutite si de trei furculite. Restul tacamurilor - linguritele de tort, furculitele mici pentru baclava sau pentru fructe nu se pun pe masa, ci pe o masuta de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la indemana.

Aceste reguli nu sunt batute in cuie. Numarul tacamurilor si asezarea lor difera in functie de meniul servit la masa.

La toate mesele cat de cat solemne exista obiceiul de a se schimba tacamurile dupa fiecare fel de mancare. La o masa mai putin pretentioasa nu vom schimba tacamurile decat daca avem peste. In general vom folosi patru farfurii: farfuria pentru antreuri, farfuria de supa, farfuria intinsa si farfuria de desert. Bolurile pentru supa limpede (consome) nu se pun de la inceput pe masa, ci se aduc odata cu supiera. Tacamurile se pot pune si pe suportul special, asezat la dreapta farfuriilor. Pe suport vom aseza in dreapta, cutitul cu partea taioasa spre farfurie si in stanga lui furculita cu dintii in jos. Lingura si linguritele pentru desert vor fi asezate in fata farfuriei. Daca utilizam suportul de tacamuri vom pune servetelul la stanga, direct pe fata de masa.

Tot in fata farfuriilor, spre dreapta, este si locul paharelor. Trei tipuri de pahare sunt obligatorii - de tuica, de vin si de apa. Retineti ca ele trebuie sa faca parte din acelasi serviciu. Nu improvizati - e o nota proasta - si va recomandam sa nu dati mese festive daca nu puteti. Dupa folosire, paharele de tuica se iau de pe masa. Nu va bagati degetele in ele. Folositi neaparat o tava in acest scop. Va va scuti de drumuri inutile.
Bauturile aperitive se servesc numai inainte de masa. Paharele speciale se gasesc pe o masa separata, pe o tava si fiecare invitat se serveste cu ce-i place. E bine ca sortimentul de aperitive sa fie variat. Sticlele stau si ele la indemana, pe o alta tava. Sampania si coniacul nu se servesc decat la sfirsitul mesei.
Sticlele de vin si apa vor fi dispuse simetric pe masa, la indemana barbatilor care fac oficiul de a servi bauturile. Pentru a nu pata fata de masa, sticlele se pun pe o tavita sau pe farfurioare speciale. Apele minerale se servesc in sticlele lor originale, ca si vinurile straine.
Decorarea mesei depinde de marimea ei, de rangul musafirilor si de imprejurari. Aproape indispensabile, florile si lumanarile vor incanta privirea. Florile trebuie puse in vaze joase ca sa nu-i impiedice pe meseni sa se vada.
Nu vom pune pe masa decat ceea ce poate servi la o intrebuintare imediata. Exceptie fac solnitele si recipientele pentru piper care vor trebui sa fie suficiente (una pentru circa trei - patru persoane). Vom avea grija ca acestea sa nu fie infundate sau umede (puneti in recipientul respectiv cateva graunte de orez). Daca nu folosim recipiente cu capac perforat, celelalte trebuie sa fie insotite de lingurite pentru ca nimeni sa nu fie silit sa foloseasca propriul cutit, ceea ce ar fi o greseala. Scobitorile nu-si au locul pe masa pentru ca nu se folosesc in public.
Sa retinem deci ca untdelemnul, otetul, mustarul sau smantana se vor aduce doar daca cineva le cere. O gazda atenta le are pregatite si le ofera. Pentru sosuri se foloseste o sosiera. Atentie: sosul nu se pune pe friptura, pe piure sau pe alte garnituri (macaroane, sote de legume etc) deoarece este inestetic. Sosul se pune in farfurie si se moaie in el bucatelele de carne taiate pe rand. Nu se amesteca tot ce avem in farfurie chiar daca este gustos, deoarece " pasta " obtinuta este imposibil de privit. Odata intrebuintata, sosiera va fi luata de pe masa.
Salata se serveste in castronele separate, pentru fiecare invitat in parte. Cand friptura este taiata la masa, gazda trebuie sa aiba la indemana tacamuri speciale. E de preferat insa ca acesta operatie sa fie facuta in prealabil, iar friptura sa fie prezentata felii, pe frunze de salata. In multe tari salata se mananca separat, dupa friptura.
Argintaria este obligatorie ? In cazul unor mese festive, da. Pentru mesele obisnuite exista tacamuri de inox, care sunt frumoase si usor de intretinut. E adevarat ca argintaria confera mesei eleganta, dar sa nu uitam ca trebuie sa straluceasca de curatenie. Ca tot ce este pretios, argintaria cere o ingrijire speciala, iar daca nu avem timp pentru asa ceva e preferabil sa renuntam la ea.
Ca mesele festive sa nu ne sperie prin dificultatile create, este necesar un exercitiu indelungat. Sa-l facem in cadrul meselor de duminica, imaginandu-ne ca avem invitat cel putin un ministru, chiar daca suntem doar in familie. Va fi o placere !

 



















































































Cautari Frecvente:
Oferte Evenimente 2015,
Meniuri Mese Festive 2015,
Locatii Cocktailuri Reuniuni,
Oferte  Speciale Nunti Botezuri 2015,
Restaurante Nunta Bucuresti,
Restaurante Nunti Bucuresti,
Oferte Nunta 2015,  
Restaurant Nunti Bucuresti,
Sala Evenimente Bucuresti,
Sali Nunti Bucuresti,
Sala Nunta Bucuresti,
Sala Conferinte Bucuresti,
Sali Conferinte Bucuresti,
Sala Conferinta Bucuresti,
Sali Conferinta Bucuresti,
Restaurant Botez Bucuresti


 

 






Home page
Locatii Platinum
Lista Restaurante
Lista Locatii Petreceri
Meniuri festive si recomandari gastronomice
Lista Sali Conferinta
Forum
Contact