Masa festiva acasa - o corvoada? (II)![]()
Pentru exersarea prilejurilor festive, vom aseza o fata de masa deosebita, tacamurile si vesela pe care nu le folosim zilnic si vom pregati o mancare speciala. Este obligatoriu ca toti membrii familiei sa respecte aceasta masa fiind punctuali, ajutand, aducand flori sau cumparand un desert special. Iata pe scurt structura generala a unei mese festive, fie ea de sarbatori sau cu o ocazie foarte speciala : 1. Antreurile: se compun in mod obisnuit din feluri de mancare reci, picante, peste, mezeluri si salate diverse. Se pot servi si antreuri calde: ficatei de pui, diferite placinte, pizza, sufleuri, pateuri. Tacamul : un serviciu pentru antreuri sau servicii obisnuite de masa de dimensiune mijlocie. Vinuri : albe demiseci si rose.
Antreurile reci pot fi combinate cu cele calde, insa multa atentie - daca incarcam masa cu antreuri greu de digerat (salata de vinete, ciuperci cu maioneza) si in continuare avem mai multe feluri de mancare plus tort, baclava sau inghetata, riscam fie ca musafirii nostri sa faca o indigestie serioasa, fie sa luam mancarurile de pe masa neatinse. Inainte de a chema musafiri, sa ne gandim cat am putea sa mancam noi insine intr-o vizita, fara sa ne imbolnavim !
La aceste feluri nu e nevoie de bauturi.
Garniturile vor fi puse in castroane separate, iar pentru salate este ideal sa avem castronase mici rotunde sau patrate pentru fiecare musafir. Tacamurile folosite vor fi cele normale, pentru friptura. Indiferent daca servim o friptura de porc, de miel, de pasare, din vanat sau una care trebuie sa fie in sange - antricot sau muschi de vaca - se impune un vin rosu. La carnea alba se recomanda vinuri rosii usoare, iar la carnea rosie mai tari si mai puternice; la vanat vinuri rosii seci, vechi, de calitate superioara. 5. Branzeturile: lista poate fi infinita; ceea ce trebuie retinut e ca branzeturile se aduc la masa pe un platou frumos din lemn. Tacamul : cutite mici pentru intinsul untului si taiatul branzei. Toate branzeturile pun in evidenta buchetul vinurilor. Nu se aduc alte soiuri, ci ramanem la ultimul vin servit, deci vinul rosu. Exceptie face telemeaua de oi, la care se pot servi vinuri rose si chiar albe, din aceeasi zona de unde provine branza. 6. Desertul: pentru prajituri se foloseste un tacam special - lingurite, cutite si furculite mici. Acum se recomanda vinuri dulci si semidulci, parfumate (Murfatlar, Pietroasele, Tarnave, Alba-Iulia). Nu se servesc vinuri la deserturile din ciocolata. 7. Fructe proaspete: sunt prezentate intotdeauna cu un cutit si o furculita speciale. Argintaria coexista in acest domeniu cu materiale noi, inoxidabile. Nu se servesc vinuri.
Pentru doamne se vor servi lichioruri, iar pentru domni cognac.
Cautari frecvente: Oferte Mese Festive 2013, Locatii Reuniuni Mondene, Locatii Prezentari, Locatii Petreceri, Locatii Evenimente Sociale, Restaurante Mese Festive, Organizare Mese Festive, Localuri Petreceri, Meniuri Mese Festive, Oferte Evenimente Festive 2013
|