Receptia, cocktailul, dineul - ocazii de buna conduita

Receptia este o intrunire oficiala, organizata de obicei pentru un oaspete distins, ca de exemplu o petrecere data inaintea sau dupa deschiderea unui muzeu, dupa un spectacol artistic sau cu ocazia unei aniversari. De asemenea poate fi oferita de ambasade cu prilejul sarbatoririi zilei nationale, de ministere cu ocazia numirii unui nou ministru etc. Invitatiile sunt obligatoriu scrise, specificandu-se ora, care va fi respectata cu strictete. De regula inceperea se face la orele 20.00 sau daca este dupa un spectacol, de la 22.30. Tinuta este de gala, foarte eleganta.
La aceste evenimente, invitatii vor fi primiti diferit. Daca musafirul este singur, un portar, stapanul casei sau unul dintre cei apropiati lui ii va lua paltonul, inainte de a-l ruga sa intre in salon. Acest gest nu il va face niciodata o doamna, fie ea si stapana casei. Daca soseste un cuplu, acesta se poarta ca la restaurant. Barbatul si nu personalul casei o ajuta pe doamna. Cand apar amfitrionul si sotia sa, il saluta pe cel sosit si il prezinta, daca este cazul, invitatilor.
Urmeaza apoi o perioada scurta de conversatie cand cunostintele discuta impreuna, iar necunoscutii intra in contact cu ceilalti, in timp ce se bea fie un vermut, dulce sau sec, cu sau fara gin, un aperitiv de marca sau un sherry. Se servesc sticksuri, alune, fistic, masline, moment cu care se incepe crearea unei ambiante placute. E permis sa fumezi doar dupa ce ai cerut voie.
Iata venind, insotit de sotia sa, invitatul de onoare. Amfitrionul sau stapana casei il prezinta si ambianta s-a mai incalzit. Cateva minute mai tarziu se anunta ca masa e servita. Stapana casei da semnalul de a se trece la masa si fiecare invitat ofera bratul partenerei din aceasta seara. Amfitrionul, cu invitata de onoare la brat, trece primul pragul sufragerie si este urmat, intr-o ordine indiferenta de invitati, cupluri, in timp ce musafirul de onoare, oferind bratul stapanei casei, incheie cortegiul. Daca exista barbati singuri, acestia vor intra ultimii. O clipa mai tarziu musafirii sunt in picioare, in spatele scaunelor. Gazda da semnalul de a lua loc si fiecare domn isi ajuta intai partenera sa se aseze. Masa poate sa inceapa.
Chelnerul ofera platoul prin partea dreapta , urmand ca invitatii sa se serveasca singuri. Ei pot fi insa si serviti. Debarasatul se face prin partea stanga. Ordinea in care platoul este prezentat invitatilor este foarte importanta si nu sufera nici o derogare: intai este servita invitata asezata in dreapta amfitrionului, apoi celelalte doamne, ultima servita fiind amfitrioana. Apoi sunt serviti barbatii incepand cu invitatul de onoare de la dreapta stapanei casei. Ultimul servit este amfitrionul. Cand toti invitatii au sfarsit de mancat, numai stapana casei are dreptul sa dea semnalul sfarsitului mesei. Fiecare conviv se inclina usor la dreapta sau la stanga spre vecina sa si se paraseste sufrageria pe cupluri , in ordinea in care s-a intrat. Daca nu s-a intrat in sala pe cupluri, doamnele parasesc sala primele si barbatii le urmeaza in salon putin mai tirziu, pentru a le da timpul sa-si corecteze tinuta.

In salon sau in fumoar cuplurile reunite pentru o ora sau doua la masa, se desfac si fiecare este liber atunci sa-si aleaga partenerii dupa bunul plac. Este ocazia pe care o va utiliza un invitat bine crescut pentru a felicita gazda pentru masa, deoarece cu exceptia meselor intime nu vorbim despre ceea ce mancam atata timp cat suntem la masa.

Anumite delicii urmeaza: lichioruri, cafea, coniac, tigarete si tigari de foi. Cafeaua este servita de catre stapana casei sau de catre personal. Femeile nu trebuie sa ofere tigari, ci amfitrionul sau fiul sau, in nici un caz personalul de servire.

Pentru a bea cafeaua ne asezam sau ramanem in picioare. Daca alegem cel de-al doilea caz se tine farfurioara cu mana stanga si ceasca cu dreapta, in timp ce lichiorurile sunt asezate pe o masuta, fiecare pahar avand un disc de protectie sub picior. Cafeaua trebuie sa fie fierbinte, alcoolurile urmeaza regulile tipice, lichiorurile fiind la temperatura camerei. Aceasta ora care urmeaza mesei este consacrata conversatiei.
Daca un artist cunoscut se gaseste printre invitati si se ofera se cante, va fi ascultat cu placere. Dar nu se cuvine sa il rugam. Este un lucru pe care un amfitrion nu trebuie sa si-l permita, caci cea mai buna masa nu este suficienta pentru a plati recitalul unui mare artist al carui onorariu, de obicei, este infinit mai mare !

Plecarea la ora potrivita este obligatorie in cazul receptiilor. Invitatul multumeste amfitrionului gasind cateva cuvinte potrivite in acest scop. Se da obligatoriu un telefon de multumire, nu mai tarziu de o zi.

Cocktail-party este o reuniune improvizata ce poate incepe oricand dupa ora 17 si se termina la ora 21. Invitatii sosesc si pleaca cand doresc, caci se discuta de obicei in picioare. Se intampla sa se danseze. Se servesc fursecuri sau alte prajituri si bineinteles cocktailuri oricat de variate. Se pot oferi ceea ce se numeste "asiette anglais"- farfurie cu sandvisuri asortate. Nu este obligatoriu sa-i cunosti pe ceilalti musafiri, ci doar sa-i saluti pe organizatori sau pe stapanii casei care te-au invitat.

Tinuta feminina eleganta - rochie de cocktail, eventual cu palarie; tinuta masculina - de oras.

Dineul este o masa obisnuita de seara, fara ceremonie, cu doua sau trei feluri, urmate de ceai sau cafea. Pot fi servite de asemenea si feluri reci.

Importanta mesei de seara depinde de cea a celei de la pranz si poate sa varieze, caci o masa de pranz copioasa o micsoreaza pe cea de seara si invers. Astfel, olandezii, dar si alti europeni fac din cina masa principala, caci se hranesc cu sandviciuri la celelalte doua.

Aceste evenimente se organizeaza de obicei la restaurant, in sali de banchet sau chiar la domiciliu daca acesta o permite. Tinuta de oras sau mai rar, de seara, dar urmand regula: fara maro dupa ora sase.

 Cautari frecvente:
Localuri Receptii,
Oferte Evenimente Festive 2015,
Locatii Cocktailuri,
Oferte Mese Festive 2015,
Restaurante Evenimente Corporate,
Sali Evenimente Festive,
Meniuri Petreceri Firma 2015

 

 

 

 

 

 


Home page
Locatii Platinum
Lista Restaurante
Lista Locatii Petreceri
Meniuri festive si recomandari gastronomice
Lista Sali Conferinta
Forum
Contact