Maniere elementare la masa festiva
Felul in care stam la masa si mancam, la restaurant sau nu, tine de educatie. La fel si comportamentul pe care il adoptam in diverse situatii festive in care ne regasim la un moment sau altul. Daca doriti sa fiti un invitat model, ghidati-va mai ales dupa regula discretiei si a bunului simt si nu aveti cum sa ratati.
Asadar, sa revizuim o lista de indicatii importante pentru comportamentul la o nunta sau orice masa festiva :
-
Vom sta la masa drepti, insa nu intepeniti. Nu ne vom aseza picioarele nici sub scaun, dar nici prea departe in fata, pentru a nu-i incomoda pe vecini. Nu ne vom agata de picioarele scaunului.
-
Pozitia mainilor are o mare importanta. In nici un caz nu vom tine cu mainile farfuria din care mancam. Pozitia corecta de repaos este cea cu bratele lipite de corp si cu incheieturile mainilor sprijinite de marginea mesei. Aceasta tinuta se va schimba cind mancam , pastrandu-ne insa coatele lipite de trunchi.
-
Se vor mananca cu mana doar fursecurile, saleurile, foetajele, alunele, strugurii, ciresele sau caisele.
-
Tinem toasturi sau discursuri numai la mesele festive. Sa nu plictisim asistenta cu discursuri lungi ! Cand le plasam ? Intotdeauna la sfarsitul felului principal, cand musafirilor nu le mai este foame si sunt dispusi sa le asculte. La sfarsitul toastului, cel care l-a rostit ridica paharul in directia celui caruia i s-a adresat, iar musafirii ii urmeaza exemplul. Se obisnuieste ca cel omagiat sa raspunda prin citeva cuvinte. Daca este vorba despre o doamna , aceasta raspunde foarte scurt, fara sa se ridice in mod obligatoriu.
-
Nu este îngaduit sa ne întindem peste masa ca sa ne servim. Vom evita sa cerem solnita pe deasupra mesei, de la o distanta prea mare. Putem sa o cerem vecinului, iar apoi se va trece din mana in mana. Daca mai dorim paine si cosul este prea departe, vom ruga pe cel din dreptul lui sa ne ajute. Persoana respectiva ne va oferi tot cosuletul, nu ni se va da cu mana nici felia de paine, nici chifla dorita. A va infige furculita intr-o chifla este chiar caraghios. Ne vom servi cu cate o felie sau o chifla , fara a le taia cu cutitul, ci rupand cate o bucata, folosind ambele maini.
-
Nu vom privi in farfuria nimanui de la masa. Daca servirea este sub forma de bufet, evitati sa va umpleti farfuria pana la refuz. Vom putea oricand sa ne completam portia cu noi feluri de mancare, mai tarziu.
-
Paharele nu se ciocnesc efectiv, se vor ridica numai pana la nivelul ochilor in timp ce se rostesc urarile consacrate: "Noroc!" sau "La multi ani!". Ridicam numai paharul cu vin, tuica, etc, nu cele cu apa, cu sucuri de fructe sau cu bauturi calde. Nici la sfarsitul toastului nu vor ciocni paharele.
-
Daca este nevoie sa folosim toaleta, vom aseza obiectele exact cum le-am gasit. Vasul WC-ului folosit va fi sters de urme, pentru a nu obliga pe nimeni sa curete dupa noi. Eventual vom deschide geamul pentru aerisire. Dupa spalatul mâinilor, nu vom lasa urme pe ea. Este o dovada de bun simt sa nu se simta ca am trecut pe acolo!

Cautari frecvente:
Restaurante Nunta Bucuresti,
Restaurante Nunti Bucuresti,
Oferte Nunta 2015-2016,
Restaurant Nunti Bucuresti,
Oferte Mese Festive 2015-2016,
Sala Evenimente Bucuresti,
Sali Nunti Bucuresti,
Sala Nunta Bucuresti,
Sala Conferinte Bucuresti,
Sali Conferinte Bucuresti,
Meniuri Nunta 2015-2016,
Sala Conferinta Bucuresti,
Sali Conferinta Bucuresti,
Restaurant Botez Bucuresti
Ballroom Bucuresti
Saloane nunta Bucuresti
Restaurant nunta Bucuresti 2015-2016