ATENTIE! Capcane pe masa!

Cu siguranta exista in lista de mai jos sfaturi pe care vi le-ati fi dorit intr-o situatie sau alta. Cititi acest articol daca doriti nu numai sa evitati situatii penibile viitoare, dar sa fiti priviti cu admiratie cand veti dovedi un plus de eleganta.

Painea si sandvisurile se mananca in mod diferit : felia de paine se rupe pe masura ce mancam, sandvisurile mici se mananca cu mana, in timp ce sandvisurile mari se taie cu cutitul si se mananca cu furculita. Pentru a intinde untul se utilizeaza un cutit special. Nu se ia untul direct din untiera, ci se pune o bucatica pe o farfurie. Se unge apoi painea rupta in prealabil, tinand-o deasupra farfuriei.
Mezelurile taiate in prealabil in felii se curata de coaja cu furculita si cu cutitul in propria noastra farfurie.
Ouale fierte in coaja se mananca dintr-un paharel-suport, cel mai adesea fixat pe o farfurioara. Se sparge varful, se indeparteaza partea de sus cu lingurita, se pun cojile in suport, sub ou, apoi dupa ce l-am mancat spargem si coaja.
Salata de icre, salata de vinete si alte antreuri reci mai putin consistente vor fi servite din farfuria proprie si unse cu cutitul pe o felie sau o bucata de paine rupta cu mana dintr-o chifla.
Icrele de Manciuria si icrele negre se servesc pe un platou deasupra unor rondele mici de paine prajita , unse cu unt. Daca se ofera in castronase ne vom pune in farfurie cu lingurita de serviciu o cantitate rezonabila si ne vom face sanvisuri mici.

Supele prea calde nu se racesc sufland in ea. Asteptam sa se raceasca. In nici un caz nu aplecam farfuria pentru a lua ultima inghititura. Nu se inmoaie niciodata painea in supa si nici in sos.

Carnea de pasare nu se mananca cu mana, indiferent daca este copan sau piept de pui. Bucatile de friptura se servesc din platoul comun, taindu-se doar in farfuria proprie.
Pestele nu se mananca la fel ca friptura. Nu se taie cu un cutit normal. Tacamul de peste este alcatuit dintr-un cutit de o forma speciala si o furculita mai mica. Cutitul se foloseste doar la transare, dezosare si ca ajutor la mancat. Odata operatia terminata (desfacerea in doua si indepartarea sirei spinarii) cutitul nu se mai foloseste la taiat. Fiind foarte moale, furculita este suficienta. Oasele pe care le avem in gura se pun pe furculita apropiata de buze sau, in cazuri extreme, le putem scoate cu ajutorul a doua degete. Mancatul pestelui necesita o arta speciala. Exersati acasa !
Crustaceele. Daca nu stim cum se mananca stridiile, le putem refuza! Dar exista niste reguli care se invata. Se deschide scoica, daca este inchisa, cu lama unui cutit (de peste sau obisnuit). Se scot intestinele si branhiile (au o culoare mai inchisa) cu ajutorul furculitei. Se scoate apoi stridia din scoica, desprinzand-o din articulatie. Se pune in farfurie si se mananca cu lamaie, sare si piper. Crevetii, ca si racii se servesc de obicei fara carapace. Daca masa e mai putin festiva, crevetii se curata cu mana, respectiv se rup de la jumatate, apoi se curata din carapace. La crabi, languste si homari se foloseste un cleste special pentru spargerea carapacei si se scoate carnea din cosul pieptului, din picioare si coada. Carnea acestor crustacee se mananca cu paine prajita si unt. Este necesar ca pe masa sa existe un bol cu apa pentru clatirea degetelor.

Cartofii nu se taie cu cutitul si nu se zdrobesc cu furculita in farfurie. O exceptie: cartofii fierti in coaja se inteapa cu furculita si se curata cu cutitul.
Orezul se mananca cu furculita, ajutandu-ne cu cutitul. Daca aveti ocazia sa folositi si betisoare chinezesti, nu le incercati decat daca stiti sa le manuiti.
Spaghetti: din castronul adus la masa, serviti-va cu o portie rezonabila, apoi mancati-le rasucindu-le cu furculita si ajutati-va cu lingura. Aceasta se tine in mana stanga, iar spaghetele se ruleaza cu furculita.


Cafeaua , ceaiul , cacaoa: nu se lasa niciodata lingurita in ceasca din care le bem. Ea se pune pe farfurioara care ramane pe masa, sub ceasca. Degetul mic nu se tine ridicat cand duceti ceasca la gura.
Prajiturile si feliile de tort se iau cu mana doar daca sunt uscate si cu lingurita sau cu furculita, daca sunt cu crema sau frisca.

Fructele se mananca numai cu ajutorul cutitului, furculitei sau linguritei. Muscam cu pofta din ele numai cand suntem in livada.
Perele si merele se taie in patru parti folosind cutitul pentru fructe, apoi le curatam de coaja una cate una, ajutandu-ne de furculita. Se taie apoi in bucati pe care le mancam cu furculita. Este admis ca sferturile pe care le lasam cu coaja sa fie mancate cu mana. E necesar ca apoi sa ne clatim degetele. Daca para este prea zemoasa, nu vom folosi mainile.
Fragii si capsunile se mananca cu mana doar daca au codita. Daca nu, se foloseste o lingurita, mai ales cand acestea sunt servite cu frisca.
Strugurii, visinele si ciresele se mananca cu mana, bob cu bob. Samburii si coditele visinelor si cireselor se pun pe farfurie. Strugurii se vor manca cu samburi si pielita.
Piersicile se tin cu mana stanga pentru a le taia in doua. Separam samburele, curatam fructul de coaja, apoi le vom manca cu cutitul si furculita.
Prunele si caisele se desfac cu mana, scotandu-se samburele si se mananca fiecare jumatate.
Portocalele, mandarinele, clementinele : le taiem coaja in forma de stea , scoatem fructul si il separam in felii pe care le mancam cu mana. Nu este indicat sa ne servim de tacamul de fructe decat intr-o ocazie deosebita.
Bananele se curata cu cutitul si se mananca cu mana, iar daca sunt prea moi, cu cutitul si furculita.
Pepenii si ananasul sunt serviti in felii si se mananca cu furculita, in afara de cazul exceptional in care ananasul este foarte dur si justifica folosirea cutitului. In Grecia ni se recomanda sa curatam pepenele de coaja si sa-l servim intr-un castron mare, taiat in cuburi mici; se mananca cu furculita.
Grapefruit-ul este servit taiat in doua si se mananca cu lingurita. In prealabil, se separa cu cutitul pulpa de coaja pentru a evita ca sucul sa tasneasca atunci cand il mancam.
Kiwi se taie in doua, iar miezul se mananca cu lingurita.

 






































































































Cautari frecvente:
Restaurante Nunta Bucuresti,
Restaurante Nunti Bucuresti,
Oferte Nunta 2015,  
Restaurant Nunti Bucuresti,
Sala Evenimente Bucuresti,
Oferte Sali Nunti Bucuresti 2015,
Sala Nunta Bucuresti,
Sala Conferinte Bucuresti,
Sali Conferinte Bucuresti,
Sala Conferinta Bucuresti,
Sali Conferinta Bucuresti,
Restaurant Botez Bucuresti


 

 

 

 

 






Home page
Locatii Platinum
Lista Restaurante
Lista Locatii Petreceri
Meniuri festive si recomandari gastronomice
Lista Sali Conferinta
Forum
Contact