Ghidul bautorului elegant

O gazda va primi intotdeauna, inaintea oaspetilor sai, primul pahar de vin, pentru a aproba inceperea servirii celorlalti. Asadar, daca sunteti gazda, ridicati paharul asa cum veti vedea mai jos, rotiti scurt vinul din pahar, apropiati-l la aproximativ 1,5 cm de nas si simtiti mirosul. Un vin stricat va avea un miros acid, de otet. In plus, ridicarea paharului catre lumina are scopul de a vedea daca prezinta sediment (ceea ce va arata ca nu a fost bine decantat) sau bucati de dop care plutesc in interior (daca le gasiti, refuzati-l si cereti sa vi se deschida o noua sticla). In final, degustarea se face luand o cantitate mica si deplasand-o in interiorul gurii, inainte de a inghiti.
 
Vinul rosu degradat are un gust acid, deci nu puteti gresi evaluandu-l. La fel, depunerile sau bucatile de pluta sunt inconfundabile. Daca vinul pica toate aceste probe sau doar una dintre ele, puteti refuza sticla respectiva, cerand alta fara cost suplimentar.
 
In cazul vinurilor albe, cel mai bun mod de a decide daca sunt corect servite si daca sunt destul de bune pentru oaspetii dumneavoastra este de a verifica temperatura sticlei inainte ca mostra sa fie servita. Ospatarul va tine sticla catre dumneavoastra, cu eticheta deasupra. Atingeti cu spatele degetelor sticla de sub eticheta. Ar trebui sa fie foarte rece. Toate vinurile albe, cu exceptia vinurilor desert (care sunt de obicei servite la temperatura camerei) trebuie servite foarte reci, chiar glaciale. Repetati apoi procedura pentru gustarea vinurilor rosii descrisa mai sus, cu exceptia invartirii in pahar. Doar amatorii invart vinul alb in pahar.
 
Modul corect de a ridica un pahar cu vin rosu este de a-l sustine in palma stransa, cu piciorul paharului tinut intre degetul mijlociu si cel inelar. Aceasta pozitie imbunatateste abilitatea de a balansa paharul si ajuta la evitarea varsarii continutului. Daca rotiti usor vinul rosu inainte de a-l aduce la nas si apoi gura, veti elibera aroma acestuia si il veti savura cu mai multa placere.
 
In cazul vinului alb, ridicarea corecta a paharului se face prin asezarea degetelor in pozitie opusa degetului mare, pe corpul paharului. La fel procedati si cu paharul de sampanie.
 
Ciocnirea paharului cu cel al altui oaspete sau sugestia de a face acest gest nu este cel mai potrivit lucru. Apare astfel chiar riscul de a sparge paharele de cristal de buna calitate. Unii comeseni va pot face pe plac, doar din politete sau pentru a nu va pune intr-o pozitie jenanta, dar vor observa imediat ca nu sunteti un invitat frecvent la ocazii formale. Regula este extrem de simpla: puteti sugera ciocnirea unei halbe de bere sau a unui pahar special pentru bere, dar in nici un caz cu pahare de vine de buna calitate, pentru ca veti risca accidente sau cel putin emotii pentru cei din jur. Nici distrugerea paharelor prin aruncare nu este cel mai manierat gest, chiar daca in jur se face acest lucru.
 
Cand veti bea vin in timp ce mancati, amintiti-va sa va eliberati mana dreapta asezand cutitul pe partea dreapta a farfuriei, inainte de a apuca paharul. Nu apucati niciodata de picior un pahar de vin. De cate ori sorbiti din pahar, pastrati pentru un moment vinul in gura, inainte de a-l inghiti, apoi reasezati paharul cu grija in locul corect - partea dreapta, in fata farfuriei. De asemenea, mai ales daca beti vin la un eveniment formal, nu este o dovada de educatie sa goliti paharul complet.
 
Cu exceptia apei, cu care ne servim dupa voie, bauturile si mai ales vinurile sunt intotdeauna servite de catre personalul de servire, de stapanul casei sau de catre ceilalti barbati de la eveniment. Doamnele trebuie sa se abtina de a se auto-servi si mai ales de la tentativele de a ajunge la o sticla asezata departe de ele
 
In orice situatie si indiferent de ocazia evenimentului, este foarte nepoliticos sa beti prea mult la masa si este unul dintre cele mai displacute comportamente.

 
 
 
 
 
 
 
 
 


CAUTARI FRECVENTE:
Hoteluri Brasov,
Hoteluri Satu Mare,
Hoteluri Sibiu,
Hoteluri Timisul de Sus,
Hoteluri Slatina,
Hoteluri Suceava,
Hoteluri Targoviste,
Hoteluri Targu Jiu,
Locatie Evenimente Disponibile 2015,
Oferte Restaurante 2015,
Restaurante Brasov,
Restaurante Busteni,
Restaurante Slatina,
Restaurante Suceava,
Restaurante Targoviste,
Restaurante Nunti Pitesti,
Restaurante Nunti Curtea de Arges,
Locatii Conferinte Cluj,
Locatii Conferinte Dej,
Locatii Conferinte Craiova,
Locatii Conferinte Constanta,
Locatii Conferinte Busteni,
Locatii Conferinte Brasov
 
 

 

 


Home page
Locatii Platinum
Lista Restaurante
Lista Locatii Petreceri
Meniuri festive si recomandari gastronomice
Lista Sali Conferinta
Forum
Contact