Bacsisul la restaurant? Lucru delicat.

Un om bine crescut este in primul rand un om caruia nu-i place sa ramana niciodata dator. El este obligat, prin statutul sau, sa dea mici sume de bani celor ce au salarii modeste sau chiar nu sunt platiti deloc, in schimbul unor servicii marunte. In nici un caz nu se vor da sume de bani pentru a obtine niste avantaje, pentru ca de la mita la coruptie nu este decat un pas. Un om educat va sti cui trebuie si cui nu trebuie sa dea bacsisuri. Fiecare tara isi are obiceiurile sale proprii, pe care e bine sa le cunoastem cand facem o calatorie.

In Europa se aud voci tot mai numeroase care se ridica impotriva bacsisului. Se recomanda solutia serviciilor incluse. La hoteluri, la restaurante, in turism, se precizeaza de cele mai multe ori faptul ca in nota de plata sunt trecute toate obligatiile clientului. Se intelege ca e vorba de un acord intre patron si salariatii sai. Singura noastra obligatie, in toate tarile in care stim ca exista acest obicei, este de a intreba daca serviciul este inclus sau nu. Dar si in aceste cazuri se recomanda sa lasam chelnerului de exemplu, maruntisul ramas dupa achitarea consumatiei, pentru ca personalul din domeniile pe care le aminteam prefera sa primeasca banii care i se cuvin direct de la client. Sunt bani cinstiti, obtinuti prin efectuarea unor munci nu intotdeauna usoare si nu constituie o pomana din partea noastra.

Este bine sa intrebam daca serviciile chelnerului sunt incluse in nota de plata, iesind onorabil din orice incurcatura. Este important sa stim cat trebuie sa dam. Aceste sume nu vor fi nici prea mici, nici prea mari. A da bacsisuri exorbitante nu constituie o dovada de generozitate, cum am crede, ci de proasta crestere. Este un gest care da nastere unor comentarii ironice, chiar din partea celor care il primesc si ne face se recunostem parvenitul de la distanta. A nu da deloc atunci cand e strict necesar, consolandu-te ca cel care primeste are bani mai multi ca tine sau ca nu o sa-l mai vezi niciodata, te califica drept prost crescut.

Cui dam ? Cat dam ?
1. Au dreptul la 10% , 14% , 20% din valoarea notei : chelnerii, soferii de taxi, coafezele, frizerii. Aprecierea sumei se face si in functie de categoria restaurantului. La cele modeste va fi de minimum 10% iar la cele de lux de maximum 20%. Celui care il ajuta pe chelner ii vom da separat un sfert din cat lasam primului.
2. Sumele de bani lasate la aprecierea clientului se dau: garderobierilor, plasatoarelor, baietilor care ne fac diverse comisioane, soferilor de autocar, ghizilor precum si personalului de serviciu dintr-o casa in care suntem invitati.
3. Chiar daca serviciul este inclus in nota de plata este recomandabil sa lasam ceva, in special celor care au servicii mai grele: portarilor, in special celor de noapte, hamalilor, cameristelor, liftierilor, bucatarilor, mecanicilor auto sau chiar receptionerilor de hotel.

 













































































Cautari frecvente:
Restaurante Nunta Bucuresti,
Restaurante Nunti Bucuresti,
Oferte Meniuri Festive Nunta 2015, 
Restaurant Nunti Bucuresti,
Sala Evenimente Bucuresti,
Sali Nunti Bucuresti, Sala Nunta Bucuresti,
Sala Conferinte Bucuresti,
Oferte Conferinte 2015,
Sala Conferinta Bucuresti,
Sali Conferinta Bucuresti,
Restaurant Botez Bucuresti,
Meniuri Botez 2015



 

 

 

 

 
 
 

    






Home page
Locatii Platinum
Lista Restaurante
Lista Locatii Petreceri
Meniuri festive si recomandari gastronomice
Lista Sali Conferinta
Forum
Contact